beginnend bestuurder

Iedereen die zijn rijbewijs haalt wordt eerst beginnend bestuurder. Het maakt dus niets uit hoe oud je bent.

Hoelang blijf je beginnend bestuurder?

Je blijft in principe 5 jaar een beginnend bestuurder. Met één uitzondering: heb je je rijbewijs gehaald toen je 16 of 17 was? Dan wordt die periode verlengd naar 7 jaar.

Wat houdt het precies in?

Als je een beginnend bestuurder bent dan worden er strafpunten toegekend als je een ernstige verkeersovertreding hebt begaan.
Heb je 2 of meer strafpunten?
Dan moet je je rijbewijs inleveren en verplicht deelnemen aan een rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR. Weiger je om daaraan mee te doen dan wordt je rijbewijs weer ingenomen.

Heb je je rijbewijs gehaald voor 1 oktober 2014 dan val je nog onder de oude regeling: je moet je rijbewijs inleveren bij 3 strafpunten.

Waarvoor krijg je strafpunten?

• bumperkleven met een snelheid van meer dan 80 km/h
• als je 30 km of meer per uur te hard rijdt – 40 km te hard op de snelweg
• als je gevaar of hinder veroorzaakt
• bij het veroorzaken van materiële of immateriële schade
• als je een ongeval veroorzaakt met zwaar letsel of dodelijk gevolg

Alcohol

Let op met drinken. Het beste en het veiligst is natuurlijk helemaal niet te drinken als je gaat rijden. Hou er rekeing mee dat de regels voor alcohol voor een beginnend bestuurder ook strenger zijn: het alcoholpercentage in je bloed mag niet meer bedragen dan 0,2 ‰. Ga je daar overheen dan moet je ook de cursus “educatieve maatregel alcohol en verkeer” volgen bij het CBR.

Hou je aan de regels, dat is dus het beste. Het zal niet alleen jou als beginnend bestuurder maar ook de andere weggebruikers een hoop risico besparen.